De Nederlandse vlag, onze driekleur is een algemeen goed. We zijn trots op de vlag en op bepaalde dagen in het jaar wappert hij uitbundig. Met name op momenten dat we het Nederlandse voetbalteam willen aanmoedigen. Vroeger wapperde de vlag ook veelvuldig bij andere gelegenheden zoals op Bevrijdingsdag, op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en halfstok op dagen van Nationale rouw. Dat gebruik is wat afgenomen. En dat is jammer want de Nederlandse vlag verdient het om te wapperen.

Strenge regels

Nu zijn er voor dat wapperen van de Nederlandse vlag wel strenge regels. Het mag zeker niet zomaar. Er bestaat een speciale vlaginstructie gemaakt door de overheid. Die geldt overigens alleen voor de overheid en aan de overheid gerelateerde gebouwen. De regels zijn over het algemeen niet erg bekend. Wist je bijvoorbeeld dat er voor prinses Amalia wel gevlagd mag worden (met een oranje wimpel erbij) en voor haar beide zusjes niet? Wat de leden van het Koninklijk huis beperken zich tot de koning, de koningin, hun voorganger (prinses Beatrix) en de beoogde troonopvolger de Prins of Prinses van Oranje. En dan heb je nog van die dagen waaraan echt niemand denkt. Op 15 augustus wordt bijvoorbeeld uitgebreid gevlagd. Waarom? Dat is het formele einde van de Tweede Wereld Oorlog. En op de laatste zaterdag van juni mag je ook helemaal los want dan is het Nederlandse Veteranendag. O ja, die vlag mag trouwens niet ’s nachts buiten hangen. Voor zonsondergang moet hij gestreken zijn. Een vlag mag de grond niet raken en niet versierd worden. Dus ook niet met examentassen! Maar de oranje wimpel mag wel bij de verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis.

De Nederlandse vlag: dit doen we ook

Maar wij Nederlanders omzeilen met veel plezier al die regels zoals het Nederlanders betaamt. Die vlag gaat uit als iemand geslaagd is. Met die tas er echt altijd aan! En natuurlijk hangen we de hele straat vol met vlaggen als we gaan voetballen. We nemen de Nederlandse vlag sowieso graag mee naar allerlei sportfestijnen. Daarnaast zetten we de Nederlandse vlag graag in het klein op onze bitterballetjes en kaasstukjes. Of we maken er een foto van voor op de taart. We zijn gewoon dol op onze Nationale driekleur. Hij geeft ons een stukje identiteit. Het is daarom handig de Nederlandse Vlag in huis te hebben. Laten we er op bijzondere dagen weer voor zorgen dat de driekleur overal vrolijk wappert!