Na een mooie dag foto’s maken en rond wandelen in de natuur kom je ’s avond thuis. Snel zet je de computer aan om de foto’s die je gemaakt hebt te bekijken. Tot je schrik en teleurstelling zitten er een aantal onscherpe foto’s tussen. Na het terugkijken op het schermpje van de camera leken ze in eerste instantie toch echt scherp. Dit overkomt veel (hobby) fotografen terwijl het eigenlijk helemaal niet nodig is. Je kan dit probleem namelijk heel gemakkelijk op lossen door een allround Tripod te gebruiken.

Hoe komt het dat ik onscherpe foto’s maak?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een onscherpe foto. Het kan zijn dat je het toestel verkeerd hebt ingesteld. Het kan dan zijn dat de ISO-waarden, brandpuntsafstand of diafragmawaarden niet kloppen. Hier moet je vooral mee oefenen. Ook kan een vieze schone lens voor onscherpe foto’s zorgen. Dit is uiteraard gemakkelijk te verhelpen door de lens schoon te maken .Verder kan het zijn dat jouw onscherpe foto’s worden veroorzaakt door je eigen beweging (en daar kun je dus ook wat aan doen).
Veel onscherpte in foto’s wordt veroorzaakt door beweging. In al je enthousiasme nog even snel een zonsondergang vastleggen kan er voor zorgen dat je de camera niet helemaal stil hebt gehouden. Een kleine trilling kan al een onscherpe foto tot gevolg hebben.
Als je wilt inzoomen op een onderwerp dan is stabiliteit nog belangrijker. Hoewel er op de huidige camera’s vaak beeldstabilisatie zit, kan deze hulp niet alle beweging weg nemen.

Hoe kan ik trilling of beweging dan weg nemen?

Dat is eigenlijk heel simpel. Zoals hierboven al aangegeven, kan je gebruik maken van een tripod. Een tripod is een statief met drie ‘poten’, ook wel ‘driepoot’ genoemd. Je kan de poten verstellen zoals jij dat wilt. Een tripod is een allround statief en is bijvoorbeeld te gebruiken voor landschapsfotografie, nachtfotografie en (zelf)portretten. Je plaatst je eigen camera boven op het statief.
Kies een tripod waarvan je inschat dat je die ook daadwerkelijk mee zou nemen tijdens het maken van je foto’s . Er zijn veel grote en zware statieven in omloop. In de praktijk kunnen die nog wel eens ongebruikt thuis blijven liggen omdat ze niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn. Kies ook weer niet voor het lichtste of goedkoopste statief. Hoewel lichte statieven gemakkelijk mee te nemen zijn, bieden ze meestal niet zo veel stabiliteit als je zou willen.
Eigenlijk moet je gewoon gaan experimenteren.
Maak je lens schoon, trek er op uit en zoek een mooi onderwerp. Je zult zien dat je binnen de kortste keren mooie, maar vooral scherpe foto’s hebt gemaakt.